Dagbog :
"AUSTRALIEN"
Fredag d. 9.10.2009
Endelig kom dagen for den store rejse down under. Det har været en lang nedtælling, idet vi bestilte billetterne i jan.
Der er klar solskin og 9 gr. ved afrejse fra Aalborg lufthavn, hvor vi skal mødes med gruppen kl. 12,15. Christian fra Our World er allerede i lufthavnen for at hjælpe os af sted. Han er lettet over, at der er planmæssigt afgang kl. 13,30, da vi ellers skulle have været med taxa til København.
Her møders vi vores guide, Sv. Ove Olsen, som er let at kende med sin Aussie bush hat. Gruppen består af 30 personer. Flyet til London er fuld booket.
Ank. til London Terminal 5 – stor ny terminal. Vi skal ned og med et tog 1. stop. Derefter 18 min. med bus til terminal 4. Planmæssig afgang. Vi får udleveret et kort med angivelse af servering, både til aftensmad og morgenmad. Vi kan få drinks og snacks. Maden er lækker med vin til. Til kaffen cognac og Bailyes. Senere 1 fl. champagne. Lige før natten får vi udleveret en pose med 1 fl. vand, chokolade, pastiller og snacks. Ligeledes får vi en lille toilettaske. Natten begynder ca. 1,30.
---------------------------------------------------------------
Lørdag d.10.10.
Natten ombord på flyet bliver kold. Flere vindjakker og tørklæder kommer frem. Da det er morgen, er der 2½ time tilbage af flyveturen. Personalet kommer med dejlige varme vaskeklude, og senere en skøn morgenmadsbakke. Lander i Singapore kl. 17,40. 15 min før tid. Der er tæpper på gulvet i lufthavnen. Desværre mangler der en kuffert. Det viser sig at den befinder sig i København.
Vi kører med bussen kl. 11,15. Hilser på den lokale guide ”Dennis”.
Da vi kommer ud af lufthavnen, kan vi rigtig mærke, at vi er kommet til troperne.
Det er som at være i sauna. Tøjet klistrer sig til kroppen.
Der er meget frodigt og grønt, fordi de får så meget regn. Singapore er 1½ gang så stor som Bornholm med 5 mill indbyggere. Var engelsk kronkoloni til sidst i halvtredserne. Kører i venstre side af vejen, bred boulevard med palmer og blomster og andre store træer som de kalder ”Kingstrees”. Kører fra lufthavnen ind til centrum.
Kl. 20 ank. Bayview Hotel.
Efter buffet går vi ud for at oplever Singapore By night, og det var som en drøm at se alle bygninger, mindesmærker, broer og skulpturer oplyst i alle regnbuens farver. Forbi kunstmuseet, byens højeste hotel, Singapore Tower, War Memorial Park med oplyst obelisk. Ad store underjordiske gangsystemer over til Esplanaden med de 2 nye bygninger – kaldet Durian, fordi de ligner durianfrugten. De huser det nye musikhus og teater.
Der er lys på taget. Ser Singapore Flyer – pariserhjul. Det smukke gamle Fullerton hotel ned til Singapore River. Merlion statuen, byens vartegn,( halv fisk halv løve), med rød vandstråle ud af munden. Videre langs
floden til Boat Quay.
De mange små huse blev reddet fra nedrivning. Nu er der lækre fiskerestauranter, bl.a. så vi store levende krabber. Stedet kan sammenlignes med vores Nyhavn.
På vejen tilbage forbi Supreme Court, St. Andrea`s Cathedral til Rafles hotel. Idyllisk gårdhave med palmer og springvand. Long bar ligger på 2.
etage og er i to etager. Der er underholdning af et jazzorkester. Ved hvert bord er der skåle med jordnødder. Gulvene er fyldt med skallerne. Tjenerne er søde og venlige. Vi ser, hvordan en Singapore Sling bliver lavet. Får opskriften.
Da vi går hjem, er der ikke mange mennesker på gaderne. Vi ” slingrer” hjem kl. ca.00.50.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Søndag d.11.10.
Så blev det søndag. Det indre ur har endnu ikke omstillet sig helt til Singapore tid, så det var skønt at have hele formiddagen til fri disposition og blive lidt restitueret. ( Det kan umuligt være aftenens Singapore - sling på Raffles hotel, der har gjort kroppen træt.
Dejligt morgenbord med stort set alt, der kan stille sulten på et par nordjyder. En kort prøvetur uden for hotellet afslørede med stor tydelighed, at vejrprofeternes spådomme om regn i store mængder og knap så høje temperaturer absolut ikke stod til troende. Der var høj sol og særdeles mange varmegrader, så hele selskaber iførte sig ”sommeruniformerne” lige fra morgenstunden.
Ellers blev det til sight seeing i og omkring de nærliggende handelsgader.
Heldigvis var det søndag formiddag, så der var ikke så mange muligheder for at køre kreditkortet varmt i forretningerne. Kun på markedet i Chinatown var der gang i omsætningen.
’Værelses check out kl. 12,00 og derefter fælles sight- seeing i Singapore. Vi fulgte dagsprogrammet punkt for punkt og bortset fra den fugtige varme var det en meget positiv oplevelse. Vi så bla:
Merlion Park med Singapore løven.
Thian Hock King Templet, hvor vi som ekstranummer fik rituel danseoptræden, da det var Konfuches fødselsdag.
Tur til toppen af Mont Faber for at nyde synet ud over havnen.
Besøg i The National Garden i Singapores botaniske have.
Besøg i Littele India, hvor vi som ekstranummer oplevede livet op til det buddhistiske nytår, samt et mindre MC træf ( Honda Gold Wings) i en del af det afspærrede område.
Dagsturen sluttede i lufthavnen, hvor de fleste klædte om fra udpræget sommertøj til ” flyvetøj”, inden vi skulle gennem det sædvanlige sikkerhedscheck til næste destination, Brisbane.
--------------------------------------------------------------------------
Mandag d.12.10.
Vi lettede fra Singapore ca. kl.21,30 og landede efter godt 7 timers flyvning over 2 tidszoner og passage af ækvator i Brisbane ved 6,30 tiden.
Det var en flok trætte og møre danskere, der skulle igennem den skrappe australske toldkontrol.
Vi blev undersøgt af hunde, som kunne snuse sig frem til, om vi havde bragt frugt el. lignende.
Efter udleveringen af bagage, denne gang var det hele med, fortsatte turen i bus mod Lamington National Park.
Undervejs så vi masser af eucalyptustræer, ( der findes mellem 100 – 200 forskellige arter i landet.)
Ca. 1 time i bussen og så pause i Canungra, hvor de fleste skulle have noget at spise efter det sølle morgenmåltid i flyet, ( det bestod af lidt frugt, et stykke wienerbrød, et glas juice og en kop kaffe).
Turen fortsatte op i bjergene, hvor vi så vores første kænguruer.
Vi hører jævnligt om store skovbrande i Australien og så også mange afsvedne træer. I dag forsøger man at kontrollere afbrændingen, da den er nødvendig for den australske fauna. Visse vækster kan kun spire ved at have været udsat for høje temperaturer.
Ankom til O`Reilly’s, der er beliggende i ca. 930 m. højde. Et naturskønt område i L.N.P. Her er masser af farvestrålende fugle og andre smådyr. På plænen foran hotellet gik flere pademelons ( miniwallabies) rundt og græssede.
Da mange var meget trætte, tog de sig en lille lur, inden udforskningen af området.
Indtil fællesspisningen kl. 18,00 var der med Sv. Oves ord ” fri leg”, som vi bl.a. benyttede til at trave en tur i regnskoven og nød udsigten fra en gangbro ophængt på pæle, hvor man går mellem trætoppe. Der er også mulighed for at kravle helt op på en platform 30 m. over gangbroen, herfra er udsigten fantastisk.
Efter en pragtfuld 3 retters middag, var der udflugt ind i regnskoven for at se ” Glow Worms” selvlysende myggelarver, som tiltrækker små insekter, som de fortærer med lange fangarme – et fantastisk syn, som vi desværre ikke kunne forevige fotografisk. Det virkede nærmest som om klippesiden, hvor de sad, var fyldt med LED lys.
Vi nåede at gennemføre turen under en flot stjernehimmel, allerede en time senere væltede regnen ned i stænger.
--------------------------------------------------------------------------
Tirsdag d.13.10.
Efter en rigtig god nats søvn var alle mand og kvinder klar til morgenmad. Morgenmaden bestod af et stort udvalg af retter. Kl. 9,oo var der afgang til regnskovsvandring. Vi blev opdelt i 2 grupper. Det var en tur på ca. 1½ time, hvor vi så en hel del fugle. Guiden fortalte hvad de hed, men det vil ikke blive gengivet her. ( Når I kommer hjem gå på internettet og Google dem efter jeres billeder)’Guiden gav også en orientering om skovens træer.
Det mest fantastiske af træerne er et, der starter som snylter på et træ, over tid sender denne snylter en rod ned i jorden ved træet. Først når roden har nået jorden begynder denne snylter at sende skud op omkring det oprindelige træ. På et tidspunkt er det oprindelige træ helt omsluttet og dør, det bliver så at sige kvalt. Når det gamle træ er rådnet og forsvundet, står det nye træ tilbage med hul stamme.
Alt i alt en god vandretur.
Kl. 10,30 formiddagsthe ( kaffe) og kage. Derefter resten af dagen til fri disposition. Om eftermiddagen kunne man efter eget ønske vælge traveture m.m. med eller uden guide.
kl. 16,00 var der five o`clock tea med kage ( uden brandy).
Middag kl. 19,30 med 3 retters menu og drikkevarer efter eget valg.
Derefter på hovedet i seng, da morgendagen starter allerede kl. 7,00 med morgenmad. Afgang fra hotellet kl. 8,00.
Alt i alt en stille dag på ” kontoret”.
--------------------------------------------------------------------------
Onsdag d.14.10.
Med afgang kl. 8,00 i en god bus. Dagen startede med højt solskin. Vi har en lang køretur foran os ca. 600 km. som vil tage 9 timer. Den første time går med nedkørslen fra 1000 m. højde, smal vej
og mange – mange sving og 30 km. i timen, man skal glemme alt om sikkerhed, da der ikke er autoværn.
I området er der ryddet en del træer gennem årene, så der er nu græsningsarealer.
Næsten nede kan man se tågedis, men det er støv fra det centrale Australien, da der blæser vinde fra den retning. Støvdisen er noget ret nyt i Queensland.
Der falder ca. 1600 m.m. regn på toppen hvert år, men selv nede i dalen er der meget frodigt i forhold til andre steder i AUS.
I dalen er der mange kvæggårde, de fleste har et stuehus, en lade, der er ikke brug for stalde, da kvæget går ude hele året.
De fleste huse er hævet på pæle og med terrasse rundt om huset. Fordelen ved dette er at der er god luft under og ikke så stor risiko for at få kryb ind i huset.
De fleste steder er byggematerialet bølgeblik.
Alle har vandtank med mulighed for opsamling af regnvand.
Byen Canungra, som vi passerer for anden gang, har et stort savværk, og er et forsyningssted for hele området.
Ud mod motorvejen Syd på, passerer vi et militært område, der er træningscenter for soldater fra hele AUS., som skal uddannes til specielle opgaver. Nu nærmer vi os Stillehavet. ”The Gold Coast”, som er surfernes paradis.
Ved indkørslen i staten New South Wales skal urene stilles 1 time frem, da de har sommertid.
Der holdes formiddagspause, der er god mulighed for indkøb og toiletbesøg.
Vejret er varmt og solrigt. Det område vi kører igennem har fortrinsvis planteavl og gartneri, der avles meget sukkerrør.
Næste stop er ved fyrtårnet med den flotte udsigt over Stillehavet og stranden med alle surferne.
Langt ude i havet ser vi 2 hvaler og en del delfiner.
Tilbage til byer, hvor der er en kort frokostpause.
Længere fremme er der store eucalyptus- og fyrretræsplantager, som giver området stor industri.
Det varierer med fladt landbrugsjord, flot kuperet terræn, skov og alle træer, uanset art, så er stammen så lige, der kan ikke være så meget blæst som i Danmark.
Der er mange fjorde og søer, et sted fremavles østers og muslinger til storindustri.
Vi ser pelikaner. Turen til Koala hospital udsættes til i morgen formiddag.
Efter en tiltrængt kaffepause køres det sidste stykke til Port Macquarie, vi er indlogeret på Country Comfort kl. 18,45.
Indchek går hurtigt og nemt, værelser gode. Middag kl. 19,30 med 3 retters menu.
Lidt nyt, da der var 2 valgmuligheder, men valget var afgjort, så hver anden fik forskelligt.
Det var helt fint, maden var god og rigelig.
Den lange tur og alle nye indtryk gør nok, at det bliver tidlig sengetid.
Der er afgang i morgen kl. 8,00.
Tak for i dag.
------------------------------------------------------
Torsdag d.15.10.
Port Macquarie – Sydney.
Morgenmad kl. 7, 00 som sædvanlig, perfekt.
Kl. 8 blev bussen pakket og vi kørte til Koala hospital, som desværre var lukket, vi får senere mulighed for at se koalaerne i fri natur.
På vej sydpå var der en del vejarbejde, der skal være 4 sporet motorvej fra Sydney til Brisbane.
Midt på formiddagen havde vi benstræk i 20 min. ved en tankstation. Frokosten blev nydt på forskellig vis i en lille flække af en by.
Derefter havde vi vinsmagning i Hunter Valley, i området ligger ca. 60 vingårde, der findes bl.a. vin af druerne Shiraz, semillion og cabernet sauvignon.
Området er Australiens ældste vindistrikt ( 1880), i dag er det en blanding af ferie, kombineret med vin – gastronomi – der findes også en vinskole.
Sv. Ove informerede i bussen om, hvordan man smager på vin ”Vinen roterer i munden, og spyttes ud”, han ville ikke have en flok lallende danskere tilbage i bussen.
Vi kørte rundt blandt vinmarker og vinbønder og kunne ikke finde stedet, vi skulle besøge. Efter flere vendinger, og telefonopkald fandt vi Bimbadgen Estate.
Vi smagte på utallige vine, hvis, rød og dessert vin, og endnu engang fik vi undervisning i at smage vin.
” Et nip vin, sug luft ind, forrest på tungen smages frugten, på siderne syren og bagest alkoholen, vi prøvede og nogle fik vinen i den gale hals.
En uddybende vinsmagning.
Næste vinsmagning var på Mc. Guigon, og stedet kørte vi direkte til.
Vi smagte 3 hvide 3 røde, 1 dessert og 1 portvin.
En underholdende værtinde og hyggelige lokaler med god atmosfære og vintønder som baggrund.
En hyggelig vinsmagning.
Lige før aftensmaden ankom vi til hotellet Bayview Boulevard, og dejlig mætte sidder vi nu på etage med benene oppe og nyder udsigten -. det er ferie.
-------------------------------------------------------------------------
Fredag d. 16. 10.
Efter morgenmaden startede vi byvandringen i Sydney. Sv. Ove orienterede om turen – vi kørte til havneområdet – det gamle sømandskvarter. Vi kørte på Kings Cross – en mondæn gade i dag. Vi kørte forbi lystbådehavnen, forbi Australiens rigeste, fornemste og dyreste villaer. Igennem Rose Bay, en fornem bydel. Vi holdt pause ved den katolske kostskole – med en flot udsigt over byen. Vi kørte forbi en stor farm ” Vaucluse”, en af de første i Australien.
Ved indsejlingen til havnen i Watson Bay, som på det sted var 1,6 km. bred – holdt vi pause med en gåtur. Videre til Bondi Beach, hvor der var tid til en forfriskning. Ind mod byen igen gennem Oxford Street – den ” vovede” del af byen, forbi mindesmærke for faldne soldater under første og anden verdenskrig. Vi kørte videre gennem en lille del af China Town. Vi kom forbi Slip-Inn, stedet hvor vores kronprinsepar mødtes.
Videre ad Georg Street – forbi hovedpostkontoret – regeringsbygninger – botanisk have – forbi parlamentet – museum for straffefanger.
Helt ude ved lady Macquaries stol, holdt vi en pause.
Så gik turen videre over Harbour Bridge til den modsatte side og tilbage til Operaen.
Vi kom forbi garnisionskirken – Sydney teater – d 5 fingre – et gammelt kajanlæg, som i dag er lejligheder og forretninger. Vi fik lidt tid til frokost, inden rundvisningen i Operaen.
Vi så koncertsalen og 3 små film om opførelsen af Operahuset, en god oplevelse. Turen hjem kunne foregå på egen hånd – eller ifølge med Sv. Ove.
Om aftenen var vi på Dinner Cruise og så Sydney fra vandsiden – vi fik god mad og fin betjening.
En rigtig dejlig dag.